Mezun Röportajı: Dr. Selin Özden/ Kırklareli Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü

Lisans ve Yüksek Lisans Fizik Bölümünde tamamladınız. Üniversite tercihi yaparken  bölümünüzü ve İYTE’yi tercih etmenizin en önemli nedenleri nelerdir?

2006 yılında Üniversite tercihim sırasında İYTE hakkında bilgi sahibi olmuştum. İYTE, o yıllarda lisans eğitimi alanında yeni yeni tanınmaya başlıyordu. Üniversite sınavına girdiğimde mühendislik bölümlerini tercih edebilecek düzeyde puana sahiptim. Ancak, temel bilimler alanında, özellikle fizik alanında eğitim almak istiyordum. Lise dönemim boyunca da en iyi derslerimden biri fizikti. Bu nedenle, dershanede bir hocam fizik alanında Türkiye’de en iyi eğitim alabileceğim Üniversitelerden birinin İYTE olduğunu söyledi. Ayrıca; eğitim dilinin İngilizce olması, akademik kadrosunun başarılı ve dünyanın köklü üniversitelerinde eğitim görmüş akademisyenlerden oluşması İYTE’yi tercih etmemde etkin rol oynadı. Böylece, İYTE ile tanışmış oldum.

İYTE’de Yüksek Lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra kariyeriniz için nasıl bir yol izlediniz?

2011 yılında Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra, 2014 yılında fizik bölümünde yüksek lisans eğimimi tamamladım. Yüksek lisans eğitimime başladıktan sonra İYTE’de gene aynı yıl Fizik bölümünde doktora eğitimime başladım. O sıralar rahmetli Prof. Dr. Yusuf Selamet hocamızın yürüttüğü Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve ASELSAN’ın yüklenici olduğu “Alternatif Taban Üzerine Tampon Katman Büyütme (Gediz) Projesi”nde çalışmaktaydım. Ancak, bildiğiniz gibi projeler süreli olduğu için ve benim maddi olarak desteğe ihtiyaç duyduğum için Üniversitelerin akademik kadro ilanlarına başvurmaya başladım. Özellikle proje deneyimim olması ve İYTE’de aldığım eğitim sayesinde yabancı dil sınav puanımın yüksek olması beni açılan kadro ilanlarında bir üst noktaya taşıdı.  2015 yılında Kırklareli Üniversitesi tarafından açılan öğretim görevlisi kadrosuna girmeye hak kazandım.

Kırklareli Üniversitesi’ne atandıktan sonra Teknoloji Transfer Ofisi’nde çalışmak üzere görevlendirildim. Teknoloji Transfer Ofisinin işleyişi, mevzuatı, fon kaynakları, projeler konusunda birçok eğitim aldım ve bu alanda kendimi geliştirmeye çalıştım. Aynı zamanda uzak olması nedeniyle İYTE’deki doktora eğitimime Kırklareli Üniversitesi fizik bölümünde devam ettim.

2018 yılında Teknoloji Transfer Ofisi koordinatörü olarak görevlendirildim. Teknoloji Transfer Ofisinin işleyişini oturtmaya başlarken bir yandan da Teknokent kurulumu için çalışmalara başladım. Yaklaşık bir yıllık çalışmalar sonucunda başvurumuz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygun görüldü ve 2018 yılında Kırklareli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edildi. 2019 yılında da kurucu Genel Müdür olarak Teknokent’te görevime başladım.

2020 yılında Kırklareli Üniversitesi’nde doktora eğitimimi tamamladım. Doktora eğitimimde tarım arazilerinde toprak ve ayçiçeğinde doğal ve yapay radyonüklid konsantrasyonunun belirlenmesi, kanser etki oranlarının hesaplanması, topraktan bitkiye radyonüklid transferi, topraktaki radon gaz konsantrasyonunun belirlenmesi konusunda çalışmalar yaptım.

Hala Kırklareli Üniversitesi bünyesinde Öğretim Görevlisi Doktor, Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü ve Teknokent Genel Müdürü olarak görevlerime ve çalışmalarıma devam ediyorum.

İYTE’de aldığınız eğitimin şu anki kariyerinizde katkısı nedir? / Size göre İYTE’nin avantajları nelerdir?

İYTE’de aldığım İngilizce eğitim ve kazandığım proje deneyiminin şu anki bulunduğum konuma oldukça büyük katkısı var. Ayrıca; İYTE’de eş zamanlı olarak verilen ödevler, çalışmalar, sınavlar aynı anda birçok iş yapabilme becerisini geliştiriyor. Lisans seviyesinden itibaren İYTE laboratuvarlarını kullanabilme imkânınız bulunuyor. Dünya ve Türkiye’deki araştırma laboratuvarlarını karşılaştırdığımızda İYTE’nin altyapısı ve araştırma imkânı oldukça yüksek seviyelerde. İYTE, aldığınız teorik eğitimi uygulamalarla pekiştirme olanağı sağlıyor. Lisans eğitiminden itibaren sunduğu imkânlar doğrultusunda eşsiz çalışma ortamına sahip oluyorsunuz ve çalışma disiplinini kazanmış oluyorsunuz.

Akademisyen olarak alanınız dışında çalışıyorsunuz. Avantajları, dezavantajları nelerdir?

Aslında hem akademisyen hem de idari olarak çalıştığımı söyleyebiliriz. Gün içinde idari işlerimi yaparken arta kalan zamanda akademik hayatıma da zaman ayırmaya çalışıyorum. En önemli avantajı her iki alanda da çok şey öğrenebilmek ve her iki alanda da kendimi geliştirme imkânı bulabilmek. Teknokent alanında birçok kişiyle tanışma imkânı buldum, birçok projeyle ilgili bilgi sahibi oldum, şirket yapısını öğrenme imkânı buldum, fikri sınai mülkiyet, ticarileşme ve şirketleşme alanlarında tecrübe edinmiş oldum. İdari görevimin bana katkı sağladığı birçok avantajı olduğunu söyleyebilirim. Akademik alana baktığımda da hala laboratuvarda çalışmalarımı sürdürerek araştırmalarıma devam ediyorum ve akademik kariyerimde de kendimi geliştiriyorum. Dezavantaj olarak da hem yoğun bir tempoda çalışmak durumunda kaldığım zamanlar oluyor hem de aynı anda çeşitli alanlarda yoğunlaşmak durumunda kalabiliyorum. Her iki alan da özveri isteyen ve ilerlemek için süreç gerektiren alanlar.

Gelecek planlarınız/projeleriniz neler?

İlerleyen süreçte hem idari hem de akademik alanda kariyerimi ilerletmek istiyorum. Doğal ve yapay radyonüklid konsantrasyonu tayini, toprak ve bina içi radon gaz konsantrasyonu belirlenmesi, topraktan bitkiye radyonüklid transferi, doğal ve yapay radyasyonun canlılara ve çevreye olası etkilerinin araştırılması konularında çalışmalarıma devam etmeyi planlıyorum. Mümkün olabilirse ilerleyen süreçte yurt dışında da araştırmalarıma devam etmek planlarım arasında. Bunlara ek olarak; Teknokentimiz yeni oluşum içinde ve gelişmeye açık bir ekosistem. Mevcut durumda Teknokent’i daha ileri seviyeye taşımak ve bu ekosisteme faydalı olabilmek de gelecek planlarım arasında.

Başarılı bir kariyer için İYTE öğrencilerine tavsiyeleriniz nelerdir? Özellikle Teknokent Genel Müdürü olarak öğrencilerimize Teknopark olanaklarından nasıl yararlanmasını önerirsiniz?

Öğrencilere özellikle İYTE laboratuvar imkânlarından yararlanmaları, Teknopark bünyesinde yürütülen projelere katılmalarını ve yürütülen projelerle ilgili bilgi almalarını öneririm. Projelere katılım sağlayarak hem maddi olarak kendilerine katkı sağlayabilirler, hem de daha öğrenciyken deneyim ve tecrübe sahibi olabilirler. Böylece, ileride kendileri de şirketleşme olanağı bulabilirler, tecrübe edindikleri için iş hayatında daha kolay adapte olabilirler.

Öğrenci arkadaşlarımın kariyerin uzun bir yolculuk olduğunu unutmamalarını, güven kıracak veya sarsacak olaylar karşısında soğukkanlı davranarak pes etmeyip çalışmaya devam etmelerini tavsiye ediyorum. Hedeflerimiz karşısında pes etmeyip çalışmaya devam edersek her zaman başarı bizden yana olacaktır.

Eklemek  istediğiniz bir konu var mı?

İYTE ailemle tekrar bir arada olabilmek beni oldukça mutlu etti. Benimle röportaj yaptığınız için çok teşekkür ederim. Cevaplarımın öğrenci arkadaşlarıma faydalı olmasını dilerim.

Zaman ayırdığınız için biz teşekkür ederiz.