Mezun Röportajı: Serkan KANGAL/ Delta V Uzay Teknolojileri -Lider Ar-Ge Mühendisi

Bültenimizin bu sayısında Enstitümüz Kimya Mühendisliği, Lisans (2006), Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Yüksek Lisans (2009) ve Makine Mühendisliği Doktora (2019) mezunumuz Serkan KANGAL ile İYTE’deki öğrenim sürecini, disiplinler arası eğitim almanın kendisine katkılarını, İYTE öğrencilerine tavsiyelerini ve gelecek planlarını konuştuk.

Eğitiminizi İYTE de tamamladınız. Üniversite tercihi yaparken İYTE’yi  tercih etmenizin en önemli nedenleri nelerdir?

Çok eski zamanlardan bahsettiniz çünkü o zaman daha İYTE lisans mezunu vermemişti ama benim ve ailemin edindiği bilgiye göre mutlaka yurtdışı eğitimi almış akademik kadro, %100 ingilizce eğitim ve İzmir’de olması gibi özellikler tercihimi etkiledi.

İYTE de aldığınız eğitim ve kazandığınız kültür sizi nasıl şekillendirdi, kariyer hedeflerinizi ve akademik başarınızı nasıl etkiledi?

İYTE’nin en önemli etkenlerinden biri hocalara ve araştrıma görevlileriyle rahatlıkla iletişim kurabilme imkanıydı. Böylece bilgiye ulaşmadaki önemli bir bariyer kırılıyor. Üniversitede hayatında disiplinlerden bağımsız en önemli öğrenebileceğiniz şey bilgiye nasıl ulaşacağınızı bilmenizdir. İYTE’deki bu etkileşim sayesinde sizden çok daha tecrübeli insanlardan bu konuda birebir bilgi aktarımı yapabiliyordunuz.

Bunun dışında sosyal açıdan çeşitli imkansızlıklar vardı. Tabi o zaman İYTE’nin çok yeni bir üniversite olması ve kampüsün sadece çok temel binalarının olması gibi şeylerde önemli etkendi bu imkansızlıklarda. Bu sorunu kendi ve arkadaş grubunuzun aldığı insiyatiflerle çözebiliyordunuz. Öğrenci toplulukların oluşturulması, etkinlikler gibi şeyleri sıfırdan sizin organize etmeniz veya kurmanız gerekiyordu. Bu yetiyi kazandıktan sonra hayattaki karşınıza çıkan benzer zorlukları (ki çıkıyor) çok rahat üstesinden geliyorsunuz.

Tekrara girecek ama bunların üstüne %100 İngilizce eğitim almanız ve Internet’in inanılmaz derecede yaygınlaşması ile birleşince geriye sadece sizin ne yapacağına karar vermeniz kalıyordu.

Hem lisans hem lisansüstü eğitiminizi İYTE’de tamamladınız. Disiplinlerarası eğitim almanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Avantajlardan bahsedersek, her konuda az çok bilgi sahibi oluyorsunuz. Mevcut işimde bunun faydasını fazlasıyla görüyorum. İş icabı ile hem malzemelerden hem de yapısal tasarımlardan, üretimden ve testlerden sorumluyum. Aldığım eğitim sayesinde bir kimyagerle veya tedarikçiyle epoksiyi, bir makine mühendisi ile de mekanik tasarımlar üzerine konuşabiliyorsunuz. Bakış açınız inanılmaz genişliyor ve herhangi bir sorunu tespit edip çözmeniz kolaylaşıyor.

Dezavantajı ise konuştuğunuz hiçbir konuda en uzman kişi kadar bilemiyorsunuz. Çoğu zaman buna gerek kalmıyor ama yine de uzmanlaşmış kişilerle çalışmanız gerekiyor ve onların boşluğunu doldurmanız zor.

Mezun olduktan sonra yaşadığınız süreçlerden biraz bahsedebilir misiniz?

Sorunuza soruyla cevap vereyim, hangi mezuniyet? 😊

Lisanstan sonra özellikle Türkiye’de kimya mühendisliği yapmayacağıma karar verdiğimi hatırlıyorum. O nedenle daha çok Ar-Ge ve ona yönelik olarak o zaman yeni yükselmekte olan bir disiplin olan malzemeyi seçtim.

Yüksek lisansı bitirince ise biraz da danışmanımın yönlendirmesi ile doktoraya devam ettim. Akademik çalışma stili bana daha uygun gibi gözüküyordu.

Doktorayı bitirince ise işler değişti. Akademik kadro açısından çok büyük sıkıntılar gözlemledim. Zaten bir süre boşta kaldım. Sonra bir çalıştay vasıtası ile mevcut çalıştığım şirketle irtibat kurdum ve teklif gelince düşünmeden İstanbul yolunu tuttum. Tabi teklifin uzay sektöründe olan bir Ar-Ge firmasından gelmesi önemliydi.

Kariyerinize Delta V Uzay Teknolojileri A.Ş. de devam ediyorsunuz. Mezunlarımız burada çalışmak istedikleri takdirde nasıl bir yol izlemeli?

Benle iletişim kurmalılar… 😀 😀 😀

Şaka bir yana şirket politikası olarak açık bir işe alım ilanımız yok. Genelde beğendiğimiz stajyerleri veya nokta atışı işlerle ilgili kişileri almaya çalışıyoruz şirket içi referanslarla. Şirketteki çoğu kişinin hala üniversiteleri ile organik bağları olduğundan bu konuda bir sıkıntı çekmiyoruz pek.

Ben şahsen kendi öğrencilerimi işe almaya çalıştım fakat İzmir’den İstanbul’a gelinmesi gibi büyük bir psikolojik bariyer var, onu birisine aştırabilmişliğim olmadı şimdiye kadar 😊

Gelecek için planlarınız ve projeleriniz nelerdir?

Mühendislikten hala keyif alıyorum. O nedenle oradan devam edeceğim gibi ama birkaç yıl mertebesinde yurtdışında da yaşamak istiyorum. Bu ikisini birleştirebileceğim teklifler geldi aslında ama zaman ve pozisyon doğru değildi. Fakat hala kafamın bir köşesinde var bu hayal.

Onun dışında belli bir yerde akademiye dönme veya tam bir dönüş olmasa bile akademik rutinlerle ilgili ders vermek olsun, tez danışmanlığı olsun ya da makale yazmak gibi şeyler yapmak istiyorum. Fakat iş ve hayat sebebiyle zaman akıp gidiyor, tam olarak nasıl olacak bilmiyorum ama bu da gelecek planlarım arasında diyebilirim.

Eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Benim için neredeyse kimliğim gibi olan İYTE’li öğrenci arkadaşlar istedikleri zaman benle irtibata geçebilirler. Linkedin’i aktif kullanıyorum, oradan ulaşabilirler ve istediklerini sorabilirler.

Bazen genç arkadaşlar için olan etkinliklere çağırıyor İstanbul’daki üniversiteler ve STK’lar. Oralarda konuşmalar yapmışlığım vardır. Bu sayede birçok genç arkadaşla tanıştım ve mentörlük yaptım. Benzer şeyleri yaklaşık 18 yıl bulunduğum okul için de yapmak isterim. Buradan da duyurayım dedim.

Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim, benim için çok keyifliydi.