Mezun Röportajı: Dudu Seher Yurt & Yasemin Ük /Uniqgene Kurucuları

Bültenimizin bu sayısında Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2019 mezunlarımız Yasemin Ük ve Dudu Seher Yurt ile  İYTE’deki öğrenim süreçlerini, İYTE’li olmanın avantajlarını, sahibi oldukları Uniqgene firmasının kuruluş hikayesini,  başarılarına katkı sunan etmenleri ve gelecek planlarını konuştuk.

Lisans eğitimlerinizi Moleküler Biyoloji ve Genetik (MBG) Bölümünde tamamladınız. Üniversite tercihi yaparken  İYTE’yi ve bölümünüzü tercih etmenizin en önemli nedenleri nelerdir?

 Y.Ü.: Öğretmenlerimiz sıklıkla İYTE’den bahsederdi. Bilim projelerinde yer almam, biyolojiyi ve araştırmayı çok sevmem nedeniyle MBG bölümünü seçmeyi hedefliyordum. İYTE’nin bulunduğu konum, doğası ve geleceğe yönelik sağladığı tüm olanaklar doğru bir tercih olacağını gösteriyordu.

 S.Y.: Lisedeyken bir hocam sayesinde tanımıştım İYTE’yi. Bana imkanlarından ve mezunların nerelerde çalıştıklarından bahsetmişti. Sonrasında kendim araştırmaya başladım. Araştırmaya ve yaşam bilimlerine hep merakım oldu. Eğitim dili, yapılan projeler, mezunların özellikle yurt dışında bulduğu imkanlar seçimimde etkili oldu. Böylece, ilk 4 tercihimden biri oldu İYTE MBG.

Size göre İYTE’de öğrenim görmenin en önemli avantajı nedir?

Y.Ü.: İYTE’de aldığımız eğitimin en önemli avantajı, akademik eğitimidir. Bunun yanında kampüs olanakları ve bunlardan faydalanabilmenin oldukça büyük katkılarını gördüm. Hemen hemen tüm spor faaliyetlerinde bulunabilmemin eğitim hayatıma fayda getirdiğine inanıyorum.

 S.Y.: İYTE’de öğrenim görmenin en büyük avantajı bence teorik ve pratik eğitime bu kadar çok önem veriliyor olmasıdır. Her ikisi bakımından da hem sektöre hem akademik hayata iyi bir başlangıç şansı sunduğunu düşünüyorum.

 İYTE’de Biyoteknoloji alanında Yüksek Lisans eğitimine devam ediyorsunuz. Yüksek lisans yapmanın kariyerinize nasıl bir katkısı olacağına inanıyorsunuz?

 Y.Ü.: Teknik bir konuda problem yaşadığımızda bölüm hocalarımıza rahatlıkla bu konuda sorular sorabiliyoruz. En başta Uniqgene’i ve kendimizi geliştirmek için başlamıştık yüksek lisans hayatımıza. Şu anda tez aşamasındayız ve işimizle ilgili bizi oldukça geliştirdiğine inanıyoruz.

S.Y.: Yüksek lisans yapmaktaki amacımız bilgi birikimimizi yeni yöntemleri keşfederek arttırabilmekti. Bu noktada Biyoteknoloji bölümünün disiplinler arası bir bölüm olması, kurmuş olduğumuz işe hem de kariyerimize olumlu anlamda katkı sağladığını düşünüyorum.

 Teknopark’ta Uniqgene adlı şirketiniz var. Şirket kurma hikayenizden biraz bahsedebilir misiniz? 

 Y.Ü./S.Y.: Uniqgene 2 ortaklı olarak kurduğumuz bir şirket. Uniqgene ekibi olarak, 2018 Eylül’den beri çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2 kadın girişimci olarak çıktığımız bu yolda, Makine Mühendisi, Avukat ve Moleküler Biyologlardan oluşan ekibimiz ile birlikte; Dünya’da hızla gelişen ve güncel teknolojilerden biri olan genetik testler ve makine öğrenme algoritması ile sunduğumuz sporcu takibi hizmeti sayesinde sporcuların potansiyellerini keşfetmeleri için biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Teknopark’ta şirket kurmanın avantajları neler?

Y.Ü./S.Y.: Teknopark’ta şirket kurmanın en büyük avantajı başka girişimler ve girişimcilerle bir arada olmak ve gelişmelerden sürekli haberdar olabilmektir. Bunun dışında şirketi Teknopark’ta kurmanın yasal olarak pek çok noktada avantajları bulunmaktadır. Bunların en başında vergi avantajları, çalışanlara sağlanan destekler gelmektedir. Biz de laboratuvar sürecini BİYOMER ve Letgen Biyoteknoloji destekleriyle yürüttüğümüz için burada olmanın avantajlarını yaşayabiliyoruz.

Teknopark İzmir ve İTÜ Arı Teknokent iş birliğinde gerçekleştirilen Yaşam Teknolojileri Hackathon’da, projeniz ile birinci oldunuz. Projeniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Y.Ü./S.Y.: Hackaton’da “inme hastalığı ortaya çıkmadan risk faktörünün belirlenmesinde genetik ve fiziksel verileri bir araya getirerek yapay öğrenme metoduyla, risk altındaki hastalara uygulanacak tedavi metoduna hızlı karar verilmesini desteklemeyi hedefleyen” projemizle, önleme kategorisinde birinci olduk. Çözümümüz, fizyolojik belirteçleri filtreleyerek risk altındaki hastalara uygulanacak genetik test paneli sonuçlarını birleştirmek ve yapay zeka algoritması sayesinde inme türünü dahi tespit ederek hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri almaya yöneliktir.

mockups-design.com

Bu başarılarınızda İYTE’de aldığınız eğitimin nasıl bir katkısı oldu? Size göre İYTE’nin avantajları nelerdir?

Y.Ü.: İYTE’de almış olduğumuz eğitim aslında bize girişimcilik fırsatı da sağladı. MBG bölümünden sektörde, kendi şirketini kurarak farklı yönler çizen hocalarımız, bölüm arkadaşlarımız da oldu. Biz de mümkün olduğu kadar fayda odaklı işbirlikleri ve projeler içinde yer almaya çalışıyoruz. Gelecekte de MBG dahil olmak üzere daha fazla bölümde girişimcilik odaklı eğitimlerin artacağına inanıyorum.

S.Y.: Uniqgene ekibinin büyük çoğunluğunu lisans ya da yüksek lisans eğitimini İYTE’de tamamlamış kişiler oluşturuyor. İYTE’nin katkısını, çözüm odaklı olma, zor koşullarda ya da stres altında çalışabilme gibi noktalarda görebiliyoruz.

Fikirlerini hayata geçirmek isteyen, kendi şirketlerini kurmak isteyen mezunlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

 Y.Ü.: Öncelikle, kendi fikirlerimizi hayata geçirmek ve sevdiğimiz işi yapmak için adım atmak çok heyecanlı bir süreç gibi gözükse de, uzun seneler boyunca emek harcamak gerektiriyor. Bu noktada, farklı girişimlerde tecrübe edinmek ve okul dışında da etkinliklere katılarak olabildiğince farklı problemlere odaklanmanın farklı bir bakış açısı sağlayacağını düşünüyorum.

S.Y.: İş fikri olan arkadaşlarımızın kendi hayallerinin peşinden gitmelerini öneririm ama burada özellikle ayakları yere basan fikirler olması gerektiğini düşünüyorum. Süreç zorlu olabiliyor, ancak pes etmemek başarıyı getiriyor pek çok kez deneyimledik.

Gelecek planlarınız/projeleriniz neler?

 Y.Ü.: Daha fazla sporcuya ulaşarak bireylerin daha başarılı bir geleceğe adım atmasını sağlamayı hedefliyoruz, bu noktada okulumuzun da desteğiyle İYTE içerisindeki sporculara da ulaşarak yapmak istediğimiz projelerimiz de var aslında. Ayrıca profesyonel kulüplere sunduğumuz takip sistemini testlere entegre ederek globaldeki satışlara da hazırlanmak istiyoruz.

Uniqgene’in uzun vadeli planları arasında ise yeni teknolojileri testlerimize dahil etmek ve makine öğrenmesini obezite, kanser riski, stres, uyku düzeni gibi farklı alanlarda kullanabilecekleri yeni platformlar oluşturmak bizim en büyük hedeflerimizden.

S.Y.: Biyoteknoloji yüksek lisansımı tamamladıktan sonra, kendimi Ar-Ge alanında daha fazla geliştirmek için yeni eğitimlere atılmayı planlıyorum. İşimizi büyütmek ve ihracat yapabilmeyi planlıyoruz. Hızlı bir büyüme gerçekleştireceğimize inanıyorum.

Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Tüm projelerinizde başarılar dileriz.