8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Dünya Emekçi Kadınlar Günü, İYTE öğrenci topluluklarının katkılarıyla hazırlanan bir programla kutlandı.

Dans ve müzik gösterileriyle Halk Dansları, Dünya Dansları, Türkü ve Müzik topluluklarının yanı sıra Antropoloji, İEEE, Türk Dünyası Araştırmaları ve Atatürkçü Düşünce toplulukları tarafından düzenlenen konferans, toplantı ve sergi etkinliklerini içeren program İYTE’liler tarafından ilgiyle izlendi.

İYTE Gösteri Merkezinde gerçekleştirilen kutlama programı Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran’ın konuşmasıyla başladı. Konuşmasına Neşet Ertaş’ın her “Her kadın insandır, biz erkeklerse insanoğlu” sözleriyle başlayan Rektör Baran, Cumhuriyetin kuruluşuyla beraber kadın hakları konusunda elde edilen ilerlemenin önemine vurgu yaptı. Rektör Baran, “Bir genetik bilimci olarak değerlendirdiğimizde, insanın sahip olduğu 46 kromozomun 23’ünü annesinden 23’ünü de babasından aldığını ama mitokondriyal genomun tümünü annesinden aldığını görürüz. Yani aslında genlerimizin ağırlıklı bir kısmını annelerimizden aldığımızı gözlemleyebiliriz” diyerek, kadınların annelik rolleri üzerindeki öneme de dikkat çekti.

Kutlama programı öğrenci topluluklarının kadın temalı sahne performansları; konferans, toplantı ve İYTE Şenlik Alanında gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle devam etti.