İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Gıda Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Güleç, Pınar Enstitüsü tarafından gıda teknolojisi, beslenme-sağlık ilişkisi (hipertansiyon, diyabet, osteoporoz, kardiovasküler hastalıklar, obezite vb.) alanlarında düzenlenen bilimsel makale yarışmasında birincilik ödülü aldı.
Yarışmaya öğrencisi Tuğçe Boztepe ile birlikte hazırladığı ‘Investigation of the influence of high glucose on molecular and genetic responses: an in vitro study using a human intestine model’ (Yüksek glikozun moleküler ve genetik regülasyondaki etkisinin in vitro insan ince bağırsak modelinde araştırılması) makale ile birincilik ödülüne layık görüldü. TÜBİTAK (PID:214Z217) destekli gerçekleştirdikleri çalışmada, yüksek glikoz tüketimine bağlı olarak ince bağırsakta besinlerin emiliminden sorumlu hücrelerdeki moleküler ve genetik yanıtların araştırılarak, glikoza bağımlı metabolik hastalıklarda, bu hücrelerdeki glikoz emilimini genetik düzeyde kontrol edebilmek adına yeni olası aday genler tanımlandı.