Bültenimizin 2023 yılının ilk sayısında Enstitümüz Kimya Bölümü (2012) mezunumuz Nihan Cin ile İYTE’deki öğrenim sürecini, İYTE’li olmanın kendisi için anlamını, İYTE öğrencilerine tavsiyelerini, başarısına katkı sunan etkenleri ve gelecek projelerini konuştuk.
Üniversite tercihi yaparken İYTE’yi ve bölümünüzü tercih etmenizin en önemli nedenleri nelerdir?
İYTE, içinde barındırdığı ileri teknoloji enstitüsü kavramına fazlasıyla hakim bir okul olarak beni cezbetmişti. Kampüsün İzmir sınırlarında olması da ayrı bir avantajdı.
Size göre İYTE’de öğrenim görmenin en önemli avantajı nedir? Kariyerinizdeki başarınızda İYTE mezunu olmanın hangi avantajlarını hissettiniz?
Ben 2007 yılında İYTE’ye giriş yaptım. Okula geldiğimde gördüğüm şey, buranın gerçekten bir araştırma enstitüsü olduğuydu. Ders alacağımız hocalarımızın tamamı yurtdışında çok iyi okullardan gelmişlerdi ve bize tüm bilgi birikimlerini aktarmaya hazırlardı. Benim en büyük şanslarımdan biri o zamanki danışman hocam Prof. Dr. Mustafa M. DEMİR’dir. Onun yönlendirmeleriyle kariyer yolculuğumda farklı fırsatlar elde edebildim. Kendisine de buradan saygılarımı iletmek istiyorum.
Mezun olduğumda oldukça donanımlı olduğumu hissediyordum. Yüksek lisans başvurumu yaptım ve Sabancı Üniversitesi’nden kabul aldım. Bunda İYTE’de aldığım eğitimin çok büyük desteği oldu. İYTE mezunu birçok arkadaşım şu an dünyanın farklı yerlerinde çok büyük işler başarıyor, bizler de keyifle takip ediyoruz.
İş arama sürecinde olan mezunlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir? İş bulma sürecinde zorluk yaşadınız mı?
Lisans ve yüksek lisans eğitimimi çok bilinçli bir şekilde, her sene yazları laboratuvar stajlarına kalarak tamamladım. Bu sayede kendimi birçok alanda geliştirme fırsatı yakaladım. Yüksek lisans tezimi bir şirketin projesi olarak tamamlayarak, kendime iş fırsatı yarattım ve mezun olduktan hemen sonra o şirkette iş başı yaptım. İş bulma süreci benim için zor olmadı diyebilirim.
Mezun olacak arkadaşlara tavsiyem, Türkiye’de kültürel yapı ve iş hayatındaki dinamikler farklı sektörlerde geçişlere çok olanak sağlamadığından başlangıç noktası çok önemli olacaktır. Öğrenciyken staj yaptılarsa ve üniversitede çeşitli projelerde yer aldılarsa şansları biraz daha yüksek olacaktır. Eğer hiçbir deneyimleri yoksa, ilgi duydukları alanlarda çalışan kişileri bulup onlarla konuşabilirler, bağlantı kurabilir, fırsat yaratabilir, deneyimlerini ve nasıl bir sürecin onları beklediğini öğrenebilirler.
Kariyerini TEMSA’da sürdürmek isteyen mezunlarımız nasıl başvuru yapabilir?
TEMSA işe alımda oldukça aktif bir şirkettir. İngilizce şartı aranmakla birlikte her departman için farklı kriter ve özellikte adaylar tercih edilmektedir. Başvuruları kariyer.net veya LinkedIn üzerinden yapabilirler.
Çalıştığınız sektörde gelecek öngörüleriniz nelerdir? Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması konusundaki düşüncelerinizden bahseder misiniz?
Otomotiv sektörü, hızlı değişen yeni dünya trendlerine uyum sağlama zorunluluğu olan bir sektör. Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2017 yılında yayınladığı elektrikli araçların küresel pazardaki konumunu gösteren raporunda dünya pazarına 2025 yılında 40-70 milyon arasında elektrikli araç girişinin olacağı paylaşılıyor. 2030 yılında ise bu rakamın 120 milyon olması bekleniyor. Bu gelişmeler ışığında, elektrikli araçların dünya genelinde yaygınlaşmasının beklenenden çok daha hızlı olacağı düşünülüyor. TEMSA olarak bizler de bu hızlı değişimde yer alarak, 2025 yılında ürettiğimiz ve sattığımız her iki araçtan birinin elektrikli olmasını hedefliyoruz.
Gelecek planlarınız/projeleriniz neler?
Şu an kariyerimde güzel bir noktadayım ve işimi çok severek yapıyorum. Ulusal ve uluslararası projelere başvuruyor, dünyanın birçok ülkesinde farklı ekiplerle birlikte çalışabiliyorum. Hedefim ekibimi büyüterek, bu alanda daha da başarılı projelere dahil olmak, şirketime, ekibime ve kendime kazanımlar sağlamak.
Eklemek istediğiniz bir konu var mı?
İYTE benim için özel bir yerde, dolu dolu beş senemi geçirdiğim, anılarımla dolu bir kampüs. Orayı çok özlediğimi bir kez daha fark ettim. En kısa zamanda ziyaret etmek istiyorum.
Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.