Bültenimizin bu sayısında Enstitümüz Kimya Mühendisliği, Lisans (2007) ve Yüksek Lisans (2010) mezunumuz Dilek Yalçın ile İYTE’deki öğrenim sürecini, İYTE’li olmanın kendisi için anlamını, kariyerini yurtdışında sürdürmenin avantajlarını ve dezavantajlarını, İYTE öğrencilerine tavsiyelerini, başarısına katkı sunan etkenleri ve gelecek planlarını konuştuk.
Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini İYTE Kimya Mühendisliği Bölümünde tamamladınız. Üniversite tercihi yaparken bölümünüzü ve İYTE’yi tercih etmenizin en önemli nedenleri nelerdir?
Üniversiteye giriş yılım olan 2002`de İYTE, İzmir`de bile çok iyi bilinen ve tanınan bir üniversite değildi. Sanırım İYTE ile ilgili ilk bilgi edinmem üniversite tercihleri sırasında dershanedeki rehber öğretmenimizle yaptığımız görüşmeler aracılığıyla oldu. Kimya ve Biyoloji alanlarına ilgim olması nedeniyle bölümümü seçtim. Ancak İYTE`yi tercih etmemin en önemli sebebi okulun eğitim dilinin İngilizce olmasıydı. Lisans eğitimimin ilk yıllarında da böyle düşünüyordum, mezuniyet sonrasında hatta şu anda bile çok doğru bir seçim yapmış olduğumu düşünüyorum.
İYTE’de Yüksek Lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra kariyeriniz için nasıl bir yol izlediniz? Biraz bahsedebilir misiniz?
Yüksek lisanstan sonra biraz endüstri tecrübesi edinmek istedim ve yaklaşık 5 yıl kadar Şişecam Holding bünyesinde bulunan Mersin`de yerleşik Soda ve Krom Fabrikaları`nda proses kontrol mühendisi olarak çalıştım. Daha sonra hem akademiye geri dönmek hem de yurtdışı tecrübesi edinmek için Avustralya`ya gittim ve burada doktora programlarına başvurdum. RMIT Üniversite`sinde doktoramı tamamladıktan sonra Avustralya`nın ulusal bilim ajansı olan Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) adlı kurumda doktora sonrası çalışmalarıma başladım ve şu an aynı kurumda doktora sonrası araştırmacı olarak görev yapıyorum.
Bu başarılarınızda İYTE’de aldığınız eğitimin nasıl bir katkısı oldu? Size göre İYTE’nin avantajları nelerdir?
İYTE`den mezun olmanın en önemli getirisi yabancı dilde teknik yada teknik olmayan düzeyde kendinizi ifade etmeyi öğrenebilmiş olmak bence. Ve tabi üniversitenin eğitim standartları ve kalitesinin dünya standartlarıyla örtüşüyor olması. Örneğin lisans seviyesinde dahi, üniversite altyapısı ve laboratuvarlarını kullanabilmiş ve bir takım özel analiz ve araştırma tekniklerini öğrenebilmiş olmak sizi bilgi ve becerileriniz anlamında alanınızda dünya ortalamasında ve standartlarında bir mezun durumuna getiriyor. İYTE`de edindiğimiz bu bilgi ve beceriler yurtdışındaki seçkin üniversite ve araştırma kurumlarına yapılan başvurularda bir karşılık bulabiliyor ve önemli bir katkısı oluyor. Benim için de bu sürecin, RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology) Üniversitesi`ne doktora için ve CSIRO’ya doktora sonrası araştırmacı pozisyonu için yaptığım başvurularda bu şekilde geliştiğini, İYTE`de aldığım eğitimin ve edindiğim bilgi ve becerilerin çok büyük katkısı olduğunu açık yüreklilikle söyleyebilirim.
Doktora ve Doktora sonrası eğitiminizi yurtdışında sürdürmektesiniz. Yurtdışında kariyerinizi sürdürmenin avantajlarından ve dezavantajlarından biraz bahsedebilir misiniz?
Akademik kariyere yurtdışında devam etmenin dezavantajından çok avantajı bulunmaktadır. Özellikle de kariyerinize dünya sıralamasında üst sıralarda yer alan üniversitelerden birinde devam ediyorsanız. Çalışma ortamınız, çalışma arkadaşlarınız, ulaşabildiğiniz altyapı ve olanaklar oldukça üst düzeydir. Bu sayede, uluslararası işbirliklerinizi artırabilmiş, kişisel bağlantı ağınızı genişletebilmiş ve günün sonunda çalışmalarınızı ve yayınlarınızı dünya standartlarına taşıyabilmiş olursunuz. Bunların yanında yurtdışında yaşıyor olmanın kişisel gelişim üzerinde olumlu etkisi olduğuna inanıyorum. Dezavantaj olarak belirtebileceğim net bir şey olmamakla birlikte, yurtdışında yaşamanın ve kariyer sürdürmenin kültür farklılıklarından dolayı yaşanabilen bazı zorlukları da beraberinde getirdiğini söyleyebilirim.
Gelecek planlarınız/projeleriniz neler?
Mevcut durumda çalışma konularım oldukça geniş bir alanı kapsıyor. Geleneksel ve robotik yöntemlerle malzeme sentezleme, yapay zeka ve makina öğrenmesi algoritmalarının kimya ve malzeme alanlarına uyarlanması, polimerler, biyopolimerler, iyonik sıvılar ve lipitleri içeren sistemlerin incelenmesi ve ilaç salım sistemlerinin geliştirilmesi gibi alanlarda çalışıyorum. Gelecekte de makina öğrenmesi ve malzeme biliminin entegrasyonunu temel alan özellikle de ilaç salım sistemlerinin tasarlanması ve geliştirilmesi üzerine çalışmalarıma devam etmeyi planlıyorum.
Başarılı bir kariyer için İYTE öğrencilerine tavsiyeleriniz nelerdir?
İYTE`deki öğrenci arkadaşlarıma her şeyden önce özgüvenlerini yüksek tutmalarını, kendilerine ve yapabileceklerine güvenmelerini tavsiye ederim. Bu şekilde hayatta ve kariyerlerinde koyacakları hedef çıtalarını günden güne daha yukarıya taşıyabileceklerine inanıyorum. Bunun dışında, yabancı dil seviyelerini olabildiğince geliştirmelerini tavsiye ederim. Son olarak, herkesin bildiği üzere dünyamız robotlaşıyor, dijitalleşiyor ve yapay zeka artık hayatımızın her alanına girmiş durumda. Bu nedenle öğrenci arkadaşlarıma kodlama ve programlama becerilerini geliştirmelerini de tavsiye ederim.
Eklemek istediğiniz bir konu var mı?
Çok teşekkür ederim. Cevaplarımın öğrenci arkadaşlar için ilham verici olmasını umut ediyorum.
Sevgiler.
Zaman ayırdığınız için biz teşekkür ederiz.