Bültenimizin bu sayısında röportajımızı Koryon Mühendisliğin kurucu ortağı Mühendislik İşletmeciliği Yüksek Lisans mezunumuz Erinç Özkorucu (2010) ile gerçekleştirdik. Mezunumuzla İYTE’deki öğrenim sürecini, İYTE’li olmanın avantajlarını, İYTE öğrencilerine tavsiyelerini, şirket kurma kararlarını ve gelecek planlarını konuştuk.
Yüksek Lisans eğitimi için İYTE’yi seçmenizdeki en büyük etken nedir?
İYTE’nin kurulduğu dönemden itibaren İzmir’deki diğer üniversitelere nazaran nitelik açısından pozitif yönde ayrıştığını düşünüyorum. İzole bir ortamda bir kampüs üniversitesi olmasının ve öğretim üyelerinin akademik kariyerlerinin görece yüksek nitelikte olmasının bu sonucu doğurduğunu düşünüyorum. Yüksek lisans eğitimi için İYTE’yi seçmemiz de bahsettiğim bu düşüncelerime ilaveten o dönem çalıştığım şirketin İYTE ile bir anlaşma yapması da etken oldu. İş çıkışı saatlerde, şehir merkezinde eğitim alma esnekliğinin yaratılması da bizlerin zaman kazanmamıza faydası olmuştu.
Aldığınız eğitimin başarılarınıza katkısı nedir? Size göre İYTE’nin avantajları nelerdir?
Lisans eğitimin mühendislik üzerine olduğu için çalıştığım şirketlerde teknik görevlerde yer almış ve belli başarıları elde etmiştim. Mühendislik işletmeciliği eğitimi bana iş dünyasında özellikle üst basamaklara doğru ilerlerken ihtiyaç duyulan işletme ve ekonomi alanında temel bilgi ve bakış açılarını kazanmama vesile oldu. Teknik altyapımın üzerine gelişen bu bakış açısı iş hayatını ve şirket yönetimini daha iyi algılamamı ve yorumlamamı sağladı. Bu süreçte İYTE’nin avantajları öğretim üyelerinin kalitesi eğitim aldığımın yerin şehir merkezinde olması oldu.
Diğer ortağınız da yine İYTE Mühendislik İşletmeciliği Yüksek Lisans mezununuz Hakan Çalışkan (2013). Ortaklık fikri Yüksek Lisans eğitiminiz sırasında mı ortaya çıktı? Şirket kurma sürecinizden biraz bahsedebilir misiniz?
Şirket kurma fikri üniversiteden lisans eğitimimi tamamlayarak mezun olduğum gün aklımda vardı. İyi bir mühendis olmak kadar iyi mühendislerin bir arada çalışacağı bir şirket kurmak da hayallerim ve hedeflerim arasındaydı. Farklı şirketlerde yaklaşık 15 senelik profesyonel kariyerin ardından içimizdeki hayal ve hedeflerin gün yüzüne çıkması daha da kolaylaştı. Her ne kadar 2017 sonu ekonomik zorluklar açısından en ideal şartları bizlere sunmasa da geçmişimizde biriktirdiklerimiz bizim ve şirketimizin kök salmasına, ayakta durabilmesine yardımcı oldu. İki kişi, kiralık bir masa ve sandalye etrafında başladığımız serüvenimiz beklediğimizden daha zorlu ve sıkıntılı geçti. Bu süreçte bizim yol almamızı sağlayan, o güne kadar biriktirmiş olduğumuz bilgi, birikim ve duruşumuzdan başka bir şey değildi.
Şirketinizin bu kadar büyüyeceğini tahmin ediyor muydunuz? Başarılı olmasında en önemli etkenler nelerdir?
Açıkçası şirketimizi kurarken şirket büyüklüğü açısından koyduğumuz hedeflere 2. yılımızda ulaştık. İş hayatı dinamikleri ve potansiyelleri ile profesyonel hayattaki dinamikler ve potansiyeller birbirinden oldukça farklı. Bu sebeple şirket büyüklüğü açısından hedeflerimize öngörülerimize göre erken ulaştık. Tabii ki bu başarı çok büyük gayret, özveri ve adanmışlıkla gerçekleşti. Günden güne aramıza katılan her bir arkadaşımız da bizlerle aynı gayret ve özveriyi göstermekten çekinmedi, emeğini esirgemedi. Günden güne gücümüz ve etkimiz arttı. Aramıza katılan her arkadaşımız gayretleri ile yeni arkadaşlarımızın katılmasına vesile oldu, o ortamın ve potansiyelin oluşturulmasını sağladı. Ekip olarak gayret ettik, emeğimizi esirgemedik ve müşterilerimize en üst seviye memnuniyeti yaratmak için işlerimize odaklandık. Bu noktada nitelikli arkadaşlarımızın aramıza katılması en önemli parametrelerden bir tanesiydi.
Kendi işini kurmayı düşünen mezunlarımıza tavsiyeleriniz neler?
Şirket kurmak prosedür olarak çok kolay bir süreç olmakla birlikte, şirket olmak çok ciddi emek, gayret ve adanmışlık gerektiren bir süreç. Çalışkan olmak, pes etmemek, ilerlemek için doğru yönü belirlemek çok önemli. Tabii bunlar şirket kurma öncesindeki hayatınızda biriktirdiklerinizle birlikte sonuç veren parametreler. Geçmişte 15 yıl üstü profesyonel tecrübeye sahip kişilerin, tecrübe kazandıkları alanda kurdukları şirketlerin başarı oranının istatistiksel olarak %90’ların üzerinde olduğunu okumuştum. Biz de bu istatistiği bugüne kadar yaşadıklarımız itibarı ile doğrulamış olduk. Bu bağlamda şirket kurma öncesi başarılı bir profesyonel hayatın ciddi derecede önemli olduğunu düşünüyorum.
Pandemi döneminde ofisimizle iletişime geçerek bu zorlu süreçte mezunlarımıza iş olanağı sağladınız. Şirketinizde şu an kaç İYTE Mezunu çalışıyor? Hangi alanlardan mezunlarımız Koryon Mühendislik’e başvuru yapabilir, biraz bahsedebilir misiniz?
Pandemi süresince İYTE Mezunlar Ofisi’nin desteğini almak bizim için çok değerli oldu ve geleceğe dair de etkin bir iş birliği geliştirebileceğimizin ışıklarını bizde yaktı. Şuan şirketimizde 4 İYTE’li arkadaşımız çalışıyor ve İYTE mezunlarının şirketimizin ihtiyaç duyduğu profil ve kültüre çok uyumlu arkadaşlar yetiştirdiğini gözlemliyoruz. Şirketimizde Kimya, Makine, İnşaat, Elektrik-Elektronik Mühendisi ve Mimar arkadaşlarımız çalışıyor. İdari tarafta da İşletme ve Ekonomi bölümü mezunu arkadaşlarımızı istihdam ediyoruz.
İYTE mezunlarını tercih etmenizdeki sebepler neler? Mezunlarımız hangi özellikleriyle öne çıkıyor?
İYTE mezunu arkadaşları, temel seviye teknik/idari bilgi yeterliliği, yabancı dil hakimiyeti, çalışma kültürü ve gayret etme disiplinini almış olmaları, İzmir’de yaşamaları ya da yaşamaya alışık olmaları parametreleri ile bizlerin tercihinde ön plana çıkıyor.
Başarılı bir kariyer için İYTE öğrencilerine tavsiyeleriniz nelerdir?
Biz kariyerimizde ilerledikçe daha net fark ettik ki insan en temelde geçmişinde biriktirdikleri ile bugününü belirliyor. Bu bağlamda hayatta geçirdiğimiz her bir saniyenin önemini fark etmeli ve kendimizi geliştirmek adına maksimum değerlendirmeliyiz. Her bir genç arkadaşıma en önemli tavsiyem, kendi isimlerinin bir marka olduğunu ve bu markayı yukarıya çekmek için akıllarını kullanmayı hayatları boyunca bırakmadan, dersteyseler derste alabileceklerini maksimize ederek, sosyal alanda iseler o alanda alabileceklerini maksimize ederek, çalışıyorlar ise o işi niteliğinden bağımsız en iyi şekilde yapmaya çalışarak ve bütünsel bakışı hiçbir zaman kaybetmeden kariyerlerini şekillendirmeleri olur.
Gelecek planlarınız/projeleriniz neler?
Şirketimizi çalışanlarına keyif, huzur ve güven veren, uluslararası seviyede bilinen ve çıktılarına güvenilen bir şirket haline getirmek.
Eklemek istediğiniz bir konu var mı?
İYTE Mezunlar Ofisi’nin nitelikli arkadaşlarımızı bizlere kazandırma noktasında desteklerini çok değerli buluyoruz. İleriki dönemde üniversite / İş hayatı arasında kurulabilecek organizasyon ve projelerde de seve seve yer almak isteriz.
İYTE Mezunlar Ofisi olarak iş birliğine daima hazırız. Röportaj için çok teşekkür ederiz.