Rektör Baran Kanal Ege’de İYTE’yi Anlattı

Rektör Yusuf Baran, Kanal Ege’de Can Çirişoğlu ile Dijitalleşen İnsan Kaynağı adlı programa katılarak İYTE’yi ve burada yürütülen çalışmaları anlattı.

Hedefinin, İYTE’deki potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye dönüştürmek olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran, uluslararası güçlü networkleri olan bir üniversite olan İYTE’yi dünya çapında marka yapmak üzere çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Kısa süre önce ABD’nin farklı üniversitelerinde gerçekleştirdiği çalıştaylarla tersine beyin göçünü hedefleyerek, oradaki Türk ve yabancı uyruklu bilim insanlarını Türkiye’ye getirmek üzerine faaliyetleri olduğundan bahseden Baran, bu çalışmaların ilk geri dönüşünü dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan New York State Üniversitesiyle ikili işbirliği anlaşması imzalayarak aldıklarını belirtti.

Kanal Ege televizyonunda 2 Nisan 2019 tarihinde canlı olarak yayımlanan programda Teknopark İzmir’i de anlatan Rektör Baran, burada faaliyet gösteren 148 Ar-Ge firmasının 43’ünün İYTE öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından kurulduğunu söyledi. Bu firmalardan 112’sinin de faaliyetlerine Teknoprak İzmir’de başlayıp büyüyen firmalar olduğunu kaydeden Baran, yazılım faaliyetleri yürüten firma sayısının toplam firma sayısına oranının yüzde 56 olduğunu ifade etti. Yazılımın İzmir bölgesi için odaklanılacak alanlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Baran, “İzmir’de 10 bin akademisyen, 170 bin üniversite öğrencisi var, 4 teknoloji transfer ofisi ve teknoparklar var.” diyerek bu potansiyelin kendi haline bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi.

İYTE’nin 2016 yılından bu yana her yıl ÜniAr tarafından yapılan öğrenci memnuniyeti anketlerinde, devlet üniversiteleri arasında hep birinci olduğunu hatırlatan Rektör Baran, “İYTE’ye gelmek için sebep çok” dedi. Baran İYTE’de, mezun olduğu zaman ana dili gibi İngilizce konuşan, bilişim teknolojilerini çok iyi bilen, akademik anlamda uluslararası arenada iş bulabilecek ya da iş yapabilecek bireyler yetiştirmenin yanı sıra akademi dışındaki; kişilik, liderlik, sosyal, kültürel, bedensel gelişme alanlarına da önem verildiğini vurguladı.

“Biz öğrencilerimizin, 21. yüzyılın kaçınılmaz, olmazsa olmaz kavramlarının başında gelen dijitalleşme çağına ayak uydurmaları için çok yönlü eğitim hizmeti sunuyoruz” diyen Baran, aynı zamanda öğrencileri akademisyenlerin bilimsel araştırma projelerine de dahil olmalarını sağladıklarını ya da firmalarda çalışmalarını teşvik ettiklerini dile getirdi.

Programın tamamı aşağıdaki videodan izlenebilir: