İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen Araştırma Üniversiteleri 2022 Yılı Performans Değerlendirmesinde Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında dördüncü Ege Bölgesi’nde ise birinci olma başarısı gösterdi.
İYTE, YÖK tarafından “Yükseköğretimde Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamında yürütülen “Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı”nda yer alan üniversitelerin performanslarının değerlendirildiği “Araştırma Üniversiteleri Performans İzleme Endeksi”nde bir önceki yıla göre puanını yükselterek büyük bir başarıya imza attı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında Ege Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda Araştırma Üniversiteleri Performans Değerlendirmesi sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından demeç veren İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran; İYTE’nin ulusal ve uluslararası kapsamda elde ettiği başarılardan dolayı çok mutlu ve gururlu olduğunu ifade etti. İYTE’nin teknoloji üreten ve geliştiren bir üniversite olduğunu belirten Rektör Baran sözlerini şöyle sürdürdü: “Akademik bilgi ve birikimimizi kullanıyor, ülkemiz için stratejik alanlarda araştırmalar yapıyor ve çıktılarımızı ülkemizin kalkınmasında kilit rol oynayacak ürünlere dönüştürüyoruz. Enstitümüz; ülkemizin sayıca az ama kalite ekseninde en güçlü akademik kadrosuna sahip en iyi üniversitelerinden birisidir. Enstitümüzde öğrencilerimize sadece yeni bilgiler değil o bilgileri nasıl nihai ürünlere dönüştürebileceklerini de öğretiyoruz. Göreve geldiğimde İYTE’ye dair üç hayalim vardı: Teknoloji Üssü olan bir üniversite, yedi yirmi dört yaşayan bir kampüs ve bir dünya üniversitesi. Bu hayallerimizi gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Emeklerimizin karşılığı olarak Enstitümüz bugün üniversiteler için genç kabul edilebilecek yaşına rağmen birçok köklü üniversiteyi geride bırakmış ve devlet üniversiteleri arasında dördüncü olma başarısı göstermiştir. Bu başarıda emeği olan tüm İYTE mensuplarımıza ve paydaşlarımıza ve destekleri için YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a teşekkürlerimi sunuyorum.”
Araştırma Üniversiteleri, YÖK tarafından “Araştırma Kapasitesi”, “Araştırma Kalitesi” ile “Etkileşim ve İşbirliği” başlıkları altında puanlandı. Üniversiteler; bilimsel yayın sayısı, atıf sayısı, ulusal-uluslararası proje sayısı, projelerden elde edilen fon tutarı, bilim ödülü sayısı, öğretim üyesi firma sayısı, üniversite – sanayi işbirlikleri, Ar-Ge ve patent sayısı gibi toplam 32 gösterge kapsamında değerlendirildi.