
Bu Sayımızın Misafir Topluluğu İYTE Girişim Topluluğu
İYTE Girişim Topluluğumuzu tanımak için, topluluk başkanı ve aynı zamanda Mimarlık Fakültesi öğrencimiz Sevgili Doğukan Demirel ve pek çok farklı bölümden topluluk üyesi arkadaşlarıyla görüştük. Girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve İYTE'li öğrenci arkadaşlarına tanıtmak için yaptıkları etkinlikleri ve çalışmalarını anlattılar.

Topluluğunuzdan Bahsedebilir misiniz? Girişim Topluluğu Neler Yapar?
İYTE Girişim Topluluğu, İYTE’nin genç girişimci öğrencilerinden oluşan ve “Girişimin Temeli Gelişimdir” mottosuyla etkinlikler yapan, yarışmalar düzenleyen, birlikte öğrenen ve uygulayan bir topluluktur.
Amacımız; öğrencilere girişimcilik ekosistemini tanıtmak, ulusal ve uluslararası çapta network edinmelerini sağlamak, kendilerini geliştirmelerini sağlayan bilişsel araçları öğretmek, dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilen tekno-girişimciler yetiştirip katma değeri yüksek işler üretmek ve böylece geleceğin liderlerini ve girişimcilerini desteklemektir.
Güncel olarak, 300’den fazla topluluk üyemiz bulunmaktadır.
Bizler, İYTE Girişim Topluluğu olarak ürettiğimiz her fikirde, düzenlediğimiz her organizasyonda ve yer aldığımız her projede tutku ve ilhamla çalışarak girişimcilik ekosistemine katkı sağlamayı ve sürekli olarak gelişmeyi hedeflemekteyiz.
Etkinlikleriniz ve İçerikleriniz Hakkında Okuyucularımızı Bilgilendirebilir misiniz?
Topluluk içinde aktif rol alan ekip arkadaşlarımızla, ekipler dahilinde (Tasarım, Sosyal Medya, Organizasyon ve İletişim Ekipleri) ve ilgilendiğimiz alanlarda Adobe Photoshop, Adobe Illustrator gibi araçları ve çeşitli programlama dillerini öğrenmemiz için atölyeler düzenliyor, böylece kendimizi geliştirmeye odaklanıyoruz.
Girişimciliği yakından tanımak için temel kavramları ve konseptleri tanıtıyor, üyelerimizi Girişimcilik ekosistemine aşina olmaları için destekliyoruz.
Experience Line adlı etkinlik serimiz sayesinde genç girişimcilerle bir araya geliyoruz. Experience Line, şirketleşme sürecini tamamlamış girişimcilerin bu yoldaki tecrübelerini bize aktardığı sohbet ortamında gerçekleşen bir etkinlik serisidir. Etkinliğimizde, konuk girişimcilerimizden iş kurma gibi süreçlerin nasıl gerçekleştiğini, bu süreçlerde ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını ve bu zorlukların sonucunda ne gibi başarılar elde ettiklerini öğrenmek ve merak ettiğimiz soruları sormak için uygun bir ortam hazırlamayı hedefliyoruz.
Girişimciliğin en önemli adımının harekete geçmek olduğunu düşündüğümüz için, üç yıl boyunca University4Society adlı hackathonun temsilciliğini üstlendik ve 48 saat boyunca ekipler halinde çalışarak iş fikirlerimizi hayata geçirdik.
Partnerlerinden biri olduğumuz Açık İnovasyon Derneği ile 8 gün boyunca kamp yaparak çeşitli eğitimler aldığımız ve yarışmalar yaptığımız Hack’n Break etkinliğine katıldık.
Girişimciliği bir de yaşayarak öğrenelim istedik ve Seda Yaralı ile Deneyim Atölyesi’ni gerçekleştirerek yaratıcı drama ile girişimciliği deneyimledik.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi önderliğinde düzenlenen Harekete Geçir! etkinliğinde partner olarak yer aldık ve girişimcilik ekosisteminde yeni networkler edindik.
ODTÜ, ESOGÜ, BOUN gibi üniversitelerin toplulukları ile olan iş birliklerimiz çevresinde her yıl farklı bir üniversiteye konuk olarak CAMP-US adı altında kamplar düzenledik, farklı deneyimler edindik.
Sosyal Medya Hesaplarımızda;
Topluluğumuzun medya hesaplarını takip eden genç girişimcilere ve girişimci adaylarına yararı olacağını ya da keyif vereceğini düşündüğümüz içerikler paylaşmaya özen göstermekteyiz. Bu doğrultuda, “#iytegirişimöneriyor” adında, bir post serimiz ve “Çay-Kahve Tadında” adlı bir de video serimiz bulunmaktadır.
#iytegirişimöneriyor serimizde, okulda ve eğitim hayatında öğrencilere yardımcı olacağını düşündüğümüz mobil uygulama önerilerini takipçilerimizle paylaşmaktayız.
Çay-Kahve Tadında serimiz kapsamında, pandemi sürecine alışmak ve üyelerimizle olan iletişimimizi devam ettirmek amacıyla haftanın girişim ve teknoloji haberlerinden derlediğimiz haberleri ve “Haftanın Kutusu” adı altında seçtiğimiz özel içerikleri izleyicilerimizle paylaştık.

Girişim Topluluğu Olarak Pandemi Sürecini Nasıl Değerlendirdiniz?
İYTE Girişim Topluluğu olarak kendimizi tanıtırken de bahsettiğimiz gibi, uzun yıllardır aramıza yeni katılan öğrencilere girişimciliğin temellerini haftalık eğitimler ile aktarmaktayız. Fakat Covid-19 salgını ve pandemic sonucu alınan tedbirler doğrultusunda üyelerimizle yüzyüze gelemediğimiz için, geçtiğimiz sene bu eğitimleri ulusal çapa taşıyarak ODTÜ, BOUN, ESUGÜ, TED, DEU gibi üniversitelerin girişimcilik toplulukları ile bir araya geldik ve 10 haftalık temel girişimcilik konularını ele alan Extrapreneur’u hayata geçirdik.
Topluluğumuzun bir geleneği olan Experience Line etkinliğimizi de yapmayı ihmal etmedik ve Instagram hesabımızdan yaptığımız canlı yayınlar ile tanınmış girişimciler ile sohbet ederek deneyimlerinden faydalandık.
Sadece bunlarla yetinmeyip online etkinliklerimize yenilerini ekleme fırsatı elde ettik.
- Taylan Demirkaya ile Pazarlama 101 etkinliğinde pazarlamanın temellerini öğrendik.
- MARK3TING adlı etkinliğimiz ile pazarlamayı üç farklı açıdan ele alarak farklı bakış açılarını dinleme ve konuklarımıza soru sorme fırsatı bulduk.
Son olarak, global partnerlerimizden biri olan Dojoko adlı uluslararası bir öğrenci ağı tarafından dünyada ilk kez düzenlenen Global Girişimcilik Öğrenci Konferansı’na davet edildik ve üyelerimizle beraber katılım gösterdik.
Etkinlik ve Süreçlerinizde Sizlere Destek Olan Topluluk Partnerlerinizden Bahseder misiniz?
Uluslararası Partnerlerimiz; Dojoko, AIESEC
Ulusal Partnerlerimiz; Girişimci Parkı, Open Campus, CampUS, Kodsuz, Entrecom, GamFed, TUSAŞ, Urla Coworking, Hello Tomorrow Turkey
Sosyal Sorumluluk Projeleri Olarak Düzenlediğiniz Etkinlikler Neler?
Sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamında:
- Partnerlerimizden Hello Tomorrow Türkiye’nin daveti üzerine British Council iş birliğinde küresel ısınmaya dikkat çekmek adına düzenlenen COP26: İklim Değişikliği Farkındalığı ve Çözümleri eğitiminde topluluk üyelerimizle birlikte yer aldık.
- 5 farklı okulun topluluklarından partnerlerimiz ile bir araya gelerek düzenlediğimiz “Yeni Nesil 8 Mart” etkinliği kapsamında spor, sanat, iş, bilim ve teknoloji temalarında alanlarında yetkin konuşmacılar konuk edildi. Kadınlara yönelik şiddet ve ayrımcılık gibi konuların farkındalığına dikkat çekmek için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Mart ayı boyunca her hafta “Kadın” teması etrafında 4 farklı zirve oluşturuldu. İYTE Girişim olarak, bu etkinlik kapsamında “Girişim ve Kadın” başlıklı zirvenin organizasyonunu ve moderatörlüğünü üstümüze alarak, çok kıymetli misafirlerimizi etkinliğe katılan arkadaşlarımızla birlikte dinleme fırsatı bulduk.
Topluluktan Çıkan Girişimler Hakkında Neler Söyleyeceksiniz?
Triwi: Topluluğumuz eski başkanlarından Alara Akçasız ve annesi Zeynep Akçasız’ın kurmuş olduğu start-up Triwi Türkiye, kadınların sağlıklarını takip etmelerini ve kendi kendilerine yaptıkları meme muayenelerini konforlu hale getirmeyi amaçlayan bir wellness asistanı. Yanı sıra Triwi, meme sağlığı ve hormonal sağlık takibi için akıllı sütyen tasarlayan bir girişim.
Decktopus: İYTE Girişim Topluluğu eski başkanlarımızdan Noyan Alperen İdin’in kurucu ortağı olduğu girişim Decktopus, son derece kısa sürede görsel olarak çarpıcı ve içerik açısından zengin sunumlar oluşturmanıza yardımcı olan akıllı ve basit bir çevrimiçi sunum aracıdır.
Uniqgene: İYTE Girişim Topluluğu olarak temsilcisi olduğumuz University4Society hackathonuna katılan öğrencilerimizden Yasemin Ük ve Seher Yurt tarafından kurulan Uniqgene, spora yeni başlayacak bireyler, amatör ve profesyonel sporcular için, genetik testler aracılığıyla kişinin potansiyelini ortaya çıkarmak ve sporda başarı oranını arttırmak amacıyla kişiselleştirilmiş raporlar sunan bir girişim.

İYTE Girişim Topluluğu üyelerine ve topluluk başkanı Doğukan Demirel'e teşekkür ediyor, genç girişimcilerimize, sevgili öğrencilerimize topluluk ile ilgili proje ve etkinliklerinde başarılar diliyoruz.
Bu keyifli sohbet için biz teşekkür ederiz.
|