İYTE E-Bülten
GİRİŞ-ÖNSÖZ

KA, Antik Mısır inanışına göre insanın görünmeyen bedenidir.
KA fiziksel bedenden bağımsızdır, ölümsüzdür.
KA, varlığın muhafaza edici ve yaratıcı unsurudur.
Her varlığın KA’sı kendine özgüdür.
Varlık geliştikçe KA’sı da gelişir.*

*https://tr.wikipedia.org/wiki/Ka

 

Varlığınızı bütünden soyutlayamazsınız ancak bütünün içinde farklı olabilmek, fark edilir olabilmek için KA’riyerinizi geliştirebilir, ona yaratıcılık katabilirsiniz... 

Kariyer gelişiminize destek olabilmek ve yolunuzda doğru rotalarda ilerlemenizi sağlayabilmek için “KA”riyer Bültenle karşınızdayız. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kariyer Ofisi olarak öğrencilerimizi; İYTE’deki eğitim dönemleri boyunca, kariyer ve sektörle ilgili gelişmelerden haberdar edebilmek, İYTE’nin kendilerine sağladığı/sağlayacağı olanaklar hakkında bilgilendirmek ve kendi kariyer gelişimleri ile ilgili yönlendirip donanımlarına değer katmak adına her iki ayda bir çıkaracağımız “KA”riyer Bülten’le, sizlerin de kariyer tecrübelerini aktarmanızı sağlayacak bir e-bülten oluşturmaya çalıştık.

“KA”da Bulacaklarınız;

“KA”riyer Kitap ile gelişiminize faydası olabilecek kitap önerileri,

“KA”riyer Sözlük ile faydalı ipuçları,

“KA”riyer Bilgi ile;

Özgeçmiş Pusulanızda dikkat etmeniz gerekenler,

Mülakat Pusulanızda kazandıracak, kaybettirecek incelikler ve ipuçları,

Kariyer Pusulanıza ekleyebileceğiniz önemli gelişmeler,  

“KA”riyer Vizör ile;

Öğrenciliğiniz sırasında iş hayatına atılacağınız alanlardaki CEO’larla röportajlar,

Gelecek ile ilgili düşlerinizi hayata geçirebileceğiniz örnek girişimler,

“KA”riyer Kulüp ile; her sayıda, İYTE’de kurulmuş öğrenci topluluklarımızdan birini konuk edecek ve yaptıkları çalışmaları sizlerle paylaşacağız. 

İYTE’den Haberlerle de; Enstitümüzde, kariyer yolculuğunuza rehber olabilecek son gelişmeleri takip edebilecek, sizlerle aynı yoldan geçmiş İYTE’lilerin tecrübe örneklerini okuyabileceksiniz.

Web sayfamız; kariyer.iyte.edu.tr İYTE ana sayfada, öğrenci sekmesi altında yayına girdi. Sizler için derlediğimiz daha geniş bilgilere web sayfamız üzerinden ve sosyal medya aracılığı ile @iytekariyer hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.

Tanımak istediğiniz kulüplerimiz varsa bize yazmanız yeterli, kariyer odaklı kulüp etkinlikleriniz ya da “KA”riyer Bülten’de yer almasını istediğiniz kariyer haberleri için de konu kısmına “KA”riyer Önerim yazarak  kariyer@iyte.edu.tr adresine önerinizi gönderebilirsiniz. 

Kariyer sahibi iseniz, konu başlığına “KA”riyerim ve Ben yazıp kariyer@iyte.edu.tr adresine gönderebilir, bizimle kariyer tecrübenizi paylaşabilirsiniz, yayına alacağımız diğer sayımızda kariyer yolculuğunuza yer verebiliriz. Böylece İYTE’deki öğrenciliğiniz sırasında karşılaştığınız ve yaşadığınız birikimlerden İYTE’deki mezun adaylarımızın yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

“KA”riyer Bülten’e Hoş Geldiniz…

Öğr.Gör. Şeniz BALCI

Kariyer Ofisi Koordinatörü

“KA”RİYER KİTAP
“Pozitif Kariyer: Kariyerim Sana Söylüyorum Mesleğim Sen Anla”

Sizlere okurken sorgulayacağınız, sorgularken düşüneceğiniz ve kavramlar arası yolculuğa çıkıp “KA”nıza değer katacağınıza inandığımız bir kitap önermek istiyoruz.

“Hayat hep belirsizliklerle dolu diyorsunuz. Belirsizliğin içindeki armağanı gör, içindeki gücü keşfet, kıtlık bilincinden bolluğa ardından da insanoğlunun kulluktan yükseldiği evrimleşme dönemini yarat. Korkularına meydan oku. O zaman suçlayacak biri olmayacak, kendini gerçekleştirenlerin saadeti bu oyunu savaş oyunundan keyif oyununa dönüştürecek Belirlemek bir yana taşıdığın özgüvenle hayatın sürprizlerinin tadını çıkaracaksın. Hadi bu müjde de benden olsun. Lafın Kısası; Değerli Gelişim Dostu sana söylüyorum; Arka kapak okuması bittiyse Ön kapağı açıp vakit kaybetmeden başla…”

E-kitap olarak İYTE Kütüphanemizden edinebilirsiniz. https://tinyurl.com/1tmb5q8o

“KA”RİYER SÖZLÜK

Her sayımızda, “KA”riyer rotanızı çizerken karşılaşacağınız kavramlara yer vereceğiz, ilk olarak, genellikle birbiri ile karıştırılan, kariyer, meslek ve iş kavramlarına sözlüğümüzde yer verdik. Keyifli okumalar.

Kariyer ( career ): Latince ve Fransızca ( carriere )  kökenli bir sözcük. Kelime anlamı olarak “hareket edilen yol, ya da patika” gibi bir anlam taşır. ( Collin, 2006- Aktaran, Ünsal 2014 ) Türk Dil Kurumu (TDK) tek bir tanımla kariyer kavramını “Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık” olarak tanımlanmıştır.

Kariyer, “meslek” ya da “iş” kavramlarından ayrılır.

Çoğu kez Meslek ve Kariyer kavramları birbirine karıştırılmakta “meslek ya da kariyer seçimi” gibi aynı anlamda kullanılabilmektedir. Oysa “meslek” farklı bir şeydir, “kariyer” farklı. Bu anlamda kariyer kavramının “meslek” ya da “iş”ten farklı olarak kişinin kendisine özgü bir kavram olarak ele almak daha doğru olacaktır. ( Ünsal, 2014 s.,3 )

Meslek (vocation, occupation, profession): Mesleğin en kabul edilen  tanımlarından biri şöyle: “ ..mesleği, insanlara yararlı mal ya da hizmet üretmek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, belli bir eğitimle kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, kuralları toplumca belirlenmiş, etkinlikler bütünü olarak tanımlayabiliriz.”( Kuzgun, 2003, s. 3 )

TDK Güncel Türkçe sözlükte ise “belli bir eğitim ile kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş” ya da “ Bir kimsenin geçimini sağlamak için sürekli yaptığı; bilgi, eğitim veya yaratıcı güç gerektiren etkinlik.”

Kariyer ile Meslek kavramlarını buradan yola çıkarak hemen ayırabiliriz: Kariyer elle tutulur somut bir şey değildir, tanımlanamaz, bir nokta ya da hedeften çok bir süreci, geçmişten bugüne gelen ve geleceğe giden bir yolu, yolculuğu simgeler. Meslek ise somuttur, tanımlıdır, kuralları belirlenmiştir, o mesleğe giden yollar, alınacak eğitim, sertifika bellidir. Meslek standartları belirlenmiş, tanımlanmıştır, o mesleğe girmek için belirli bilgi ve beceriler gerektirir.

İş (work, job):  Herhangi bir alanda yapılan çalışma ve görevlerin tümünü iş olarak tanımlayabiliriz. TDK iş için birçok tanım vermiş. Bizim konumuzla ilgili tanımları şöyle alabiliriz :  1. (work ) Bir mal veya hizmet üretmek için harcanan emek. 2. (business, activity) Tarım, sanayi ve hizmetler gibi çeşitli iktisadi alanlarda yürütülen etkinlikler. 3.  (job) Birinden istenen hizmet veya ona verilen görev.

İş ve Meslek kavramlarını da birbirinden rahatça ayırabiliriz. İş tanımını, eylemin, uğraşın, faaliyetin kendisi için kullanırken, meslek o işi yapan kişinin niteliği olarak ortaya çıkar. Bu anlamda iş, herhangi bir mesleğin uygulama alanı ve bu mesleğin görev ve faaliyetleri olarak tanımlanabilir.

Mesleği; inşaat mühendisi, işi; x şirkette şantiye şefi, kariyeri; ise çocukluğundan bu yana izlediği süreç ve bundan sonraki kişisel yol haritası, hedefleri ve amacı olarak tanımlayabiliriz. “KA”riyeriniz süresince pek çok meslek ve birçok işyeri yer alabilir. Kariyer yolculuğu içinde 40-50 yıl çalışıyoruz, 6 farklı meslek sahibi de olabiliriz. İşte bu sürecin tamamı bizim kariyerimiz ya da kariyer yolculuğumuzdur.

“KA”RİYER VİZÖR

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı “Daha Yeni Başlıyor: Geleceğin Dünyasında Esneklik, Yakınsama, Ağ Yapısı ve Karanlık Taraf” seminerinde genç İYTE’lilere seslenmişti.

Aynı başlıkla yayımlanan kitabından da bahseden Eczacıbaşı, kitapta kendi kişisel deneyimlerinden, 25 yıllık Türkiye Bilişim Vakfı’nın kuruluş öyküsüne; Eczacıbaşı Holding’in “kompüter” serüveninden; Türkiye’nin geçirdiği dönüşümlere ve dünyadaki son gelişmelere kadar birçok parametreyi değerlendirerek, her gün daha büyük bir ivmeyle hayatımıza giren teknolojik gelişmelerin getirdiklerinin ve götürdüklerinin incelendiğini ve gelecekte dünyayı iyisi ve kötüsüyle nelerin beklediğinin tartışıldığını anlattı.

Faruk Eczacıbaşı’nın kariyer yolculuğunu hep birlikte izleyelim

“KA”RİYER KULÜP

Bu sayımızın misafir topluluğu İYTE Yapı Topluluğu-İYAP

İYAP Başkanı Atakan Aras ve topluluk üyeleri ile konuştuk, sosyal medyada aktif etkinlikler düzenleyen ve sosyal sorumluluk projeleriyle gurur duyduğumuz topluluğumuz; İYAP’ı tanıttılar.

İYAP NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İYTE YAPI TOPLULUĞU 2017-2018 Akademik yılının bahar döneminde kuruldu.

Aktif olarak 320’den fazla topluluk üyemiz vardır.

Topluluk olarak İnşaat Mühendisliği, Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama sektörlerine dair çalışmalar yapan tek topluluğuz.

Topluluk kuruluş amacımız okul dışında kendimizi geliştirebileceğimiz, daha okurken iş hayatını öğrenme, öğrenciliğin verdiği şansları kullanma ve şirketlerle daha okurken iletişim kurma,  işe alımlarda ve tercih edilmede en etkili olan programları üyelerimize tanıtma, üyelerimizin network ağını genişletme ve topluluk da sorumluluk alarak iş hayatında 1 adım sizleri öne almakdır.

iYAP’IN MİSYON, VİZYON VE HEDEFLERİ NELERDİR?

Misyon

İYAP, sektörle ve mezunlarıyla temas halinde olarak, etkinlikler ve sosyal aktiviteler düzenleyerek geleceğin mühendis, plancı ve mimarlarını bir araya getirir, bilgi ve düşünce paylaşımı için ortam yaratır.

Vizyon

İYAP, yeniliklere ve gelişime açık, sosyal sorumluluk bilincindeki bireylerle; sektörün gelişmesine yardımcı olmayı, üstlendiği sosyal sorumluluk projeleriyle çevresinde farkındalık yaratmayı, öğrencilerin gelişimine katkı sağlamayı amaçlar. Aktif rol alan üyeler, organizasyon yeteneği gelişkin ve ekip çalışmasında başarılı bireyler olarak hayata atılırlar. Sektörü yakından tanıyan, yetkin birer birey olarak kariyerlerine başlarlar.

Hedef

Sektörde ileri gelenlerle, öğrencileri bir araya getirerek etkinlik düzenlemek, üstlenmiş olduğu sosyal sorumluluk projeleriyle ülkemizin gelişimine katkıda bulunmak, sosyal etkinlikler sayesinde üniversite öğrencilerini mesleğe hazırlamak, güncel sektör konuları hakkında seminerler ve konferanslar düzenleyerek, öğrencilerin yenilikleri takip etmelerini sağlamak hedeflenmektedir.

 

İYAP NELER YAPAR?

BIM ve Revit Eğitimleri

ULUSAL YARIŞMALARA KATILMIŞ ÖĞRENCİLER İLE ORTAK DÜZENLENEN VE PROJELERİN ANLATILDIĞI SEMİNERLER (DASK, XSTEEL)

MİMAR, MÜHENDİS,ŞBP ORYANTASYONLARI

YURTDIŞI EĞİTİM VE İŞ OLANAKLARI

PROGRAM EĞİTİMLERİ

İYAPONLINE Söyleşileri adı altında 10’dan fazla söyleşi

İYAP Dergisi

İYAP Sosyal Medya haftalık düzenli içerikler

İYAP'IN SOSYAL MEDYA İÇERİKLERİ NELERDİR?

  • Biliyor Musunuz?

İnşaat Mühendisliği, Mimarlık ve Şehir Bölge Planlama bölümlerine özel her hafta çok nadir bilinen bilgiler paylaşıyoruz.

  • Haftanın EN’leri

Her hafta 3 paylaşım olacak şekilde 1 inşaat mühendisi 1 mimar ve 1 Şehir Bölge planlamacı olarak 2020-2021 eğitim yılının başından beri paylaşımlarımız devam etmektedir. 82 Adet paylaşım yapılmış olup Türkiye’deki en aktif sosyal medyayı kullanan topluluklar biri olduğumuzu gururla belirtmek isteriz.

  • 1 Yapı 1 Şehir

13 Hafta boyunca haftada bir olacak şekilde, öğrencilerin ve insanların çok nadir bildikleri önemli ve başarılı proje, yapı ve şehir planlamalarını konu alan paylaşımlar yapmaktayız.

  • İkonik Tasarımlar

İkonik Stadyum, Köprü, Müzeler ve Gökdelenler olacak şekilde 20 Adet önemli ve değerli yapılara sosyal medyalarımızda yer vererek insanları bilgilendirdik.

  • İYAP Sözlük

İYAP olarak hergün 1 yeni kelime mottosuyla çıktığımız içerik serisinde 100 gün boyunda 100 yeni kelime paylaşarak değerli takipçilerimize ve arkadaşlarımıza bilgiler kattık.

İYAP'IN  SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ NELERDİR?

İYAP sadece akademik bir topluluk olmamakla birlikte sosyal anlamda gönüllü ve kalbi güzel arkadaşlarımız ile birlikte üniversite öğrencileri ve üniversite dışında değerli destekçilerimizle beraber sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmekte ve farkındalığı arttırmaktayız.

  • Eğitime Ulaşamayan Çocuklara Tablet Desteği Projesi

22 Marttan beri İYAP olarak Urla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz Urla çevresindeki eğitime ulaşamayan öğrencilere tablet desteği projesi yürütmekteyiz. Bu süre zarfında topluluğumuzun iletişim dahilinde olduğu şirketler, gönüllü arkadaşlarımız ve diğer üniversitelerdeki destekçi arkadaş ve topluluklarımız ile birlikte yardımseveler ve destekçilere ulaşmaktayız. Hali hazırda yürütülen proje ile ulaşabildiğimiz kadar insana ulaşıp küçük arkadaşlarımıza ihtiyacı olan tabletleri iletmekteyiz.

  • Temiz Çevre Sağlıklı Hayat

İnsan olarak çevremize karşı olan sorumluluklarımızı insanlara hatırlatmak, insanlara ve doğaya karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek için 50’den fazla gönüllü arkadaş, öğretmenlerimiz ve destekçilerimizde İzmir, Ankara, Manisa,İstanbul , Samsun ve Rize illerinde gönüllü temizlik çalışmaları gerçekleştirdik. 50 torbadan fazla çöp toplayarak görevimizi bir nebze olsun yerine getirdik.

  • Fidan Bağışı

Değerli İYAP üyesi arkadaşlarımız ile 2021 yeni yıla girerken yeni umutlar ve yeni hayatlar mottosoyla çıktığımız yolda 37 Fidan bağışı yaptık. Henüz bizim için az bir rakam olsa da ileride 100’lercesini yapacağımızı sizlere söylemek isteriz.

  • Farkındalık geliştirici sosyal medya içerikleri

Sosyal medya hesaplarımızda verilerle birlikte suyun kullanımı, çöplerin kullanımı, doğanın temizliği ile alakalı özel günleri, bilinçlendirme gönderi paylaştık.

İYAP DERGİ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

İYAP Dergisini Türkiyenin en çok okunan yapı dergisi olmasını hedef ve vizyon olarak belirliyoruz.

İYAP Dergisi olarak amacımız; öğrenci gelişimi odaklı  akademik yayıncılığın, Türkiye'de kaliteli ve standartlara uygun olarak gelişmesini sağlamak. Bununla birlikte, ulusal kapsamda öğrenci  dergilerinin tüm dünyada görünürlüğü ve kullanımını artırmak, dergilerin elektronik ortamda yönetilmesini sağlayan bir sistemin yaygın ve ileri düzeyde kullanımını sağlamak, ölçülebilir temiz veri sağlamak. Ayrıca; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün tanınırlığını artırmak, dergi kapsamında görev alan öğrencilere deneyim, bilgi ve iletişim ağı kazandırmak, farklı bölümlerden öğrenciler arası dayanışma, işbirliğini arttırmak ve tek çatı altında toplamak,  herhangi bir kar amacı gütmeyen, herkese açık, esnek, tarafsız, profesyonel bir tutum sergilemek.

Tüm bu amaçlar doğrultusunda da dergiyi ayda 1 (bir) kere olmak üzere İYTE Yapı Topluluğu Web sitesinden yayınlamaktır.

İYTE'den HABERLER
Öğrencimizden Powerlifting Başarısı
21 Şubat 2021
Biyomühendislik Bölümü öğrencimiz ve İYTE Sağlıklı Yaşam ve Crossfit Topluluğu üyesi Selin Çullu, İstanbul'da gerçekleştirilen squat, bench press ve deadlift hareketlerinde en yüksek ağırlığı kaldırmayı amaçlayan Powerlifting sporunun “Türkiye Powerlifting Şampiyonası” ayağında 250 kg…
Haberin Devamı İçin Tıklayın


İYTE’li Ekipten Uluslararası Mimari Proje Başarısı
17 Şubat 2021
Uluslararası mimari yarışma düzenleme kuruluşu YAC (Young Architects Competition) tarafından organize edilen "Detroit Waterfront District" yarışmasının sonuçları açıklandı.
Haberin Devamı İçin Tıklayın


Dikkan Grup – İYTE İş Birliği
16 Şubat 2021
Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba ve Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Sinan Yılmaz Üniversite-Sanayi iş birlikleri kapsamında Dikkan Grup’un Kemalpaşa’da bulunan fabrikalarını ve Ar-Ge merkezini ziyaret etti.
Haberin Devamı İçin Tıklayın


Mezunumuz Cold Spring Harbor öğretim üyesi Dr. Beyaz’a 3 Milyon Dolarlık Teşvik Ödülü
12 Şubat 2021
Enstitümüz Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu Dr. Semir Beyaz, Mark Kanser Araştırmaları Vakfı (The Mark Foundation for Cancer Research) tarafından verilen ilk Teşvik Ödülünün sahibi oldu.
Haberin Devamı İçin Tıklayın


Dr. Deniz Yücesoy’a 10. MSCA-IF Ödülü
9 Şubat 2021
Biyomühendislik Bölümü öğretim elemanı Dr. Deniz Yücesoy, üç yıllık Marie Sklodowska-Curie Action (MSCA) bireysel araştırma bursunu kazandı. Dr. Deniz Yücesoy "REDEEM: Biomimetic Restoration of Tooth via Deep Mineralization" baslikli proje…
Haberin Devamı İçin Tıklayın


“Erasmus Dijital Dönüşüm Projesi” Kapsamında İYTE’ye Destek
25 Ocak 2021
İYTE Uluslararası İlişkiler Ofisi ve Konya Selçuk Üniversitesi’nin birlikte yer aldığı "Supporting Universities in Digital Transformation in Erasmus+ (SUDTE)" adlı proje ile Erasmus başvuru süreci dijitalleşerek hız kazanırken, öğrencilerin ve…
Haberin Devamı İçin Tıklayın


Enerji Verimliliği Haftası’nda SOCAR Ve TÜRPRAŞ’ı Konuk Ettik
15 Ocak 2021
“Enerji Verimliliği Haftası” kapsamında Ocak ayı içinde, Kariyer Destek Merkezi olarak iki önemli kuruluşu Enstitümüze konuk ettik. SOCAR ve TÜPRAŞ firmaları Enstitümüz öğrencileri ile bir araya geldi. Özellikle 1. sınıf…
Haberin Devamı İçin Tıklayın


38 Öğrencimiz TUBİTAK’tan Burs Desteği Aldı
9 Ocak 2021
9Lisans öğrencilerini Ar-Ge kültürü edinmeleri ve bilimsel araştırma projelerinde yer almaları için burs ile destekleyen TÜBİTAK Stajyer Araştırmacı Programı (STAR) 2020 yılı başvuruları sonuçlandı. 1.963 TÜBİTAK projesi ve 12 binin…
Haberin Devamı İçin Tıklayın


İYTE’li Araştırmacılar Geven Otundan Elde Edilen Molekül Buluşuyla Patent Aldı
5 Ocak 2021
İYTE Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Bedir, Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çağır, doktora öğrencisi Nilgün Yakuboğulları ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinden Doç. Dr. Duygu…
Haberin Devamı İçin Tıklayın


https://kariyer.iyte.edu.tr
Aboneliğinizi Yönetin    |    İnternet Sitesinde Görüntüleyin
Facebook Twitter LinkedIn Youtube Instagram
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
https://iyte.edu.tr
© Copyright İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü - 2021