Stanford Üniversitesi tarafından yayınlanan sıralamada; İYTE’li akademisyenler tüm dünyadaki akademisyenler arasında ilk yüzde 2’lik dilimde yer aldı.
İYTE; “kariyer boyu etki” kategorisinde 9, 2022 yılı için “yıllık etki” kategorisinde ise 8 akademisyeniyle listede yer aldı.
İYTE, öğretim üyesi sayısına göre dünyanın en iyi bilim insanları listesinde en fazla sayıda akademisyenle yer alma başarısı gösteren Üniversitelerden biri oldu. Söz konusu listeye Türkiye’den 1395 akademisyen girdi.
Stratejik alanlarda yüksek teknoloji tabanlı ürün üretimi için projeler yürüten İYTE öğretim üyeleri; fizik ve astronomi, mühendislik, kimya , stratejik teknolojiler ve çevre bilimleri alanlarında dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer alma başarısı gösterdi.
Stanford Üniversitesi’nden Dr. John PA Ioannidis, KW Boyack ve J. Baas tarafından Plos Biology Dergisinde yayınlanan “Standartlaştırılmış atıf göstergelerinin bilim çapında güncel yazar veritabanları” başlıklı makaleye göre İYTE’den iki ayrı kategoride listeye giren öğretim üyelerimiz şu şekilde:
Prof. Dr. Volga Bulmuş, Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü
Prof. Dr. Mustafa Muammer Demir, Mühendislik Fakültesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü
Prof. Dr. Gökmen Tayfur, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü
Prof. Dr. Hasan Şahin, Fen Fakültesi, Fotonik Bölümü
Prof. Dr. Erdal Bedir, Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü, Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Çekdar Vakıf Ahmetoğlu, Mühendislik Fakültesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü
Prof. Dr. Nejat Bulut, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Sacide Altınkaya, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği, Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Sinan Balcı, Fen Fakültesi, Fotonik Bölümü Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Mehmet Yağmurcukardeş, Fen Fakültesi, Fotonik Bölümü Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Fatih Toptan, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
Dr. Öğr. Ü. Onur Büyükçakır, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
Doç. Dr. Reginad Barıbor Kogbara, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi
Liste Nasıl Hazırlandı
Stanford Üniversitesi’nden Dr. John PA Ioannidis liderliğindeki bir araştırma ekibi, standartlaştırılmış alıntı göstergelerine dayalı olarak dünyanın makale sayısı 5’in üzerinde olan 210 bin bilim insanını kapsayan bir veri tabanı oluşturdu. Standartlaştırılmış atıf göstergeleri, bilim adamlarının atıf sayıları, h-indeksi değerleri, ortak yazarlık ve kariyer boyu etki faktörlerine göre hesaplandı. Çalışma, bu göstergeleri kullanarak bilim adamlarını 21 bilimsel alan ve 176 alt alana ayırdı. Her alandan bilimcilerin ilk yüzde 2’lik dilimini içeren liste ilk olarak 2019 yılı için gerçekleştirilmişti. Aynı yazar grubu tarafından güncellenen liste dünya genelinde büyük ilgi gördü. Bilim insanlarının sıralanması son zamanlarda önemli bir alan haline geldi. Normalde h-index gibi sıralama türleri kullanılmasına karşın çeşitli açık noktaları bulunmakta idi. Söz konusu index kompozit bir içeripe sahip olup, şu ana dek Bilimcilerin performans sıralaması açısından en ikna edici liste olarak değerlendirilmektedir.