Rektör Baran’ın bugün açılışını yaptığı “UMUT ÇEŞMESİ”nin hikayesini kendisinin önsözüyle paylaşıyoruz..
“Rektörlük görevine başladığım 2018 yılının Kasım ayı sonunda İYTE’deki yapıların mevcut durumunu keşif için gittiğim Kütüphane binasından çıkarken, öğrencilerimin içme suyuna ödedikleri aylık ücretle ilgili şikâyetlerini dinlemiştim.
Su ücretlerine müdahale etme şansım olamayacağını görünce ne yapabileceğimi düşündüm. Her problem, içinde çözümünü saklar derler. Ben de bu çerçevede, öğrencilerime ücretsiz su sağlamanın yollarını bulmak için fikir üretmeye başladım. Bu arayışlar içinde, arıtılmış ve içilebilir su akan ama İYTE’ye de yakışacak anıtsal bir çeşme yapma fikrim oluştu.
Öğrencilerimizi destekleyen bir gurubun kurucusunu ve oğlu “Umut”un da Bilgisayar Mühendisliği öğrencimiz iken vefat ettiğini öğrendiğim annesi Tülay Akdağ hanımefendi ile görüştük ve kendisinin finansal katkıları ile bir çeşme inşa etmeye karar verdik. Bu çeşmenin klasik bir yapı olmasının ötesinde İYTE için de bir anıt niteliği taşıması ve Umut’un adını yaşatması bizim önceliğimizdi.
Bu nedenle de sevgili öğrencilerimizin kampüsümüzde yoğunlukla kullandığı kütüphane binamızın önünde ve bir kitap şeklinde “Umut” çeşmesini Mimarlık Fakültesi öğretim görevlimiz Yankı Göktepe ile birlikte tasarladık. Tülay Akdağ hanımefendi ile tanışmamıza vesile olan Rukiye Demirayak’a, şiiri ile Umut’u, umudu anlatan öğretim görevlimiz Şeniz Balcı’ya, sevgili öğrencilerimiz ve Enstitümüz için iyi bir eser olduğuna inandığım bu çeşmenin tasarımına ve yapımına katkı sunan tüm paydaşlarımıza, gönülden teşekkür ediyorum.
İnanıyorum ki “Umut”, bu çeşme ile bizimle olmaya ve yaşamaya devam edecek.”
Prof. Dr. Yusuf Baran
Rektör